Overleven in Hongkong, deel 2: Mondkapjes op

Geschreven door Dyami Millarson

De ouders van Ken Ho hebben mij verteld dat zij ongeveer twintig jaar geleden verhuisd zijn omdat Ken Ho last kreeg van zijn longen. Ze wonen nu in een gedeelte van Hongkong waar de lucht schoner is. Luchtvervuiling is een echt probleem in Hongkong. Ik wist al voordat ik naar Hongkong kwam dat luchtvervuiling ernstige proporties aangenomen heeft in de steden van China. Er zitten bijvoorbeeld allerlei schadelijke stoffen in de lucht van Beijing. Totdat ik in Hongkong kwam begreep ik dit alleen nog maar in theorie, maar eenmaal aangekomen in Hongkong werd het werkelijkheid.

Vanaf de eerste paar dagen tot nu toe heb ik soms last van mijn keel en heb ik het gevoel dat ik moet hoesten. Wat me in deze paar weken al opgevallen is is dat heel veel mensen op straat hoesten (om niet eens alle andere aandoeningen op te noemen die ik hier om me heen zie). Ik vermoed dat het mede door luchtvervuiling veroorzaakt wordt. In de eerste weken had ik meer last van mijn keel maar nu is het al beter. Ik weet nu tenminste wat je moet doen om dat te vermijden.

In Nederland kunnen we het misschien een vreemd gezicht vinden als Aziaten mondkjes dragen, maar dat is hier geen overbodige luxe. Er is zoveel luchtvervuiling (en de stank van vervuiling in de lucht kan soms ook heel erg zijn) dat je wel wat moet doen om jezelf te beschermen. Niet alle soorten mondkapjes zijn effectief. De betere mondkapjes zijn ook duurder. Als Nederlander vond ik het vroeger vooral gek dat Aziatische mensen mondkapjes dragen en ik vroeg me ook af of het wel werkt. Ik had vooral de indruk dat het vooral om een placebo-effect ging. De meeste mondkapjes zijn inderdaad niet effectief. Dus je ademt nog altijd veel vervuilde lucht in.

Doch moet men niet denken dat mondkapjes geen zin hebben. Het heeft wel degelijk zin en het kan je gezondheid beschermen. Daar heb ik laatst ook nog een artikel over gelezen. Ik ben dus zelf op zoek gegaan naar de beste mondkapjes. In heel erg vervuilde gebieden van Hongkong draag ik een soort bouwvakkersmondkapje. Deze is heel goed. Het nadeel is alleen dat het er wat gek uitziet. Mensen kijken wel eens naar je als je zo een mondkapje draagt. Dus ik draag het niet altijd maar uit gezondheidsoverwegingen draag ik het wel wanneer ik naar drukkere, meer vervuilde gebieden van de stad ga.

Naast die bouwvakkersmondkapjes draag ik ook andere mondkapjes. Dit doe dit vooral ook om besmetting tegen te gaan. Mensen in Hongkong zijn dragers van allerlei ziektes dus ik ben liever voorzichtig. Immers zie ik veel mensen om me heen die ziek zijn. Besmetting in Hongkong is een groot probleem. Er kunnen hier ook zoveel ziektes broeden omdat er zoveel vervuiling is en omdat het klimaat hier ook ideaal voor bacteriën is. De stad, vooral de drukkere gebieden, is een broeihaard voor ziektes. Er zijn zoveel mensen in Hongkong dat het besmettingsgevaar ook veel groter is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s