Waarom ik veel dingen heb laten liggen

Geschreven door Dyami Millarson 

Door mijn herstel van een operatie in 2013 heb ik laatste jaren niet veel met taal kunnen doen ondanks het feit dat ik wel de behoefte daartoe voelde bij mezelf omdat er nog zoveel te leren valt en er nog zoveel talen te bestuderen zijn. Hoewel ik herstellende ben, voelde ik me deze jaren dikwijls ziek en dat zieke gevoel is tot nu toe gebleven. Er zijn veel goede momenten geweest, maar ook een heleboel moeilijke momenten. Sinds mijn operatie heb ik kortedarmsyndroom en mijn herstel gaat moeizaam. Ik durf eigenlijk niet meer te hopen dat ik ooit nog de oude zal kunnen worden (d.w.z. zoals ik was voor mijn operatie in 2013), maar ik wil wel doorgaan met taal. Mijn brede studie van taal geeft me hoop.

Door de jaren heen heb ik begrijpelijk veel laten liggen. Ik wou veel doen, maar het kon gewoon niet. Mettertijd heb ik steeds beter leren omgaan met mijn lichaam. Mijn zieke gevoel komt steeds terug en ik heb geleerd daarmee gewoon rekening te houden. Jaren geleden wou ik het Molees (de taal van Moli di Bari) leren en het Griko (het Grieks dat men spreekt in Italië). Dit is er destijds niet van gekomen, maar uteindelijk pak ik het wel weer op. Eveneens heb ik het Aasters in 2016 en 2017 moeten laten liggen. De boekjes lagen bij mij op de plank zonder dat ik er wat mee deed. Ik dacht er wel vaak aan, maar ik voelde me gewoon te ziek om er wat mee te doen.

Doch heb ik nu besloten om er een begin mee te maken en het Aasters te leren. Ik wil de taal mezelf eigen maken in 1 maand. Dat is een grote uitdaging, maar daar wil ik me ook aan houden. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik dit gewoon ga proberen, ondanks het feit dat ik me dagelijks ziek voel. Ik weet niet of het me gaat lukken, maar daarvoor is het ook een uitdaging en ik doe gewoon mijn best. Het is voor niemand makkelijk om een vreemde taal te leren in 1 maand en het is dus helemaal niet makkelijk voor een persoon die zich niet lekker voelt. Het is wel een hele spannende uitdaging en het geeft mij ook wat afleiding. Ik pak nu het Aasters op en later wil ik ook de andere talen oppaken die ik deze jaren heb laten liggen. Stapje voor stapje. Uiteindelijk komt alles wel goed als je maar geduld hebt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s