Speuren naar Romeinse sporen

Geschreven door Dyami Millarson

Het is Romeinenweek in ons land. Vandaar was er vandaag op 2 mei een lezing bij het Tresoar in Leeuwarden over het nalatenschap van de Romeinen in ons land. René Voorburg vertelde over zijn eigen zoektocht naar de sporen van de aanwezigheid van de Romeinen in de Lage Landen. Hij had eens een Romeinse kaart op Wikipedia gevonden en was daarmee aan de slag gegaan. Wat interessant was aan deze kaart die in het Latijn geschreven was is dat het afstanden tussen plaatsen erbij vermeldde. René Voorburg is naar eigen zeggen wel handig met computers en dus had hij de gegevens van deze Romeinse kaart ingevoerd om de kortste route te berekenen van de ene plek naar de andere.

De kaart die hij op Wikipedia gevonden had bleek later maar een klein onderdeel te zijn van een kaart van het hele Romeinse rijk. Deze kaart staat bekend als tabula peutingeriana omdat het vernoemd is naar Conrad Peutinger. Tabula peutingeriana is de enige kaart uit de Romeinse tijd die aan ons overgeleverd is. René Voorburg kwam erachter dat Richard Talbert een boek geschreven had over tabula peutingeriana en de geschiedenis ervan. De titel is Rome’s World: The Peutinger Map Reconsidered. Dit heeft René Voorburg enorm geholpen met zijn werk waar hij in 2011 mee begonnen was.

Met de gegevens van deze kaart heeft René Voorburg de website vici.org opgezet. Je mag daar zelf gegevens aan toevoegen maar je moet het wel verantwoorden. René Voorburg vertelde dat de Duitser Conrad Celtes (1459-1508) de map ontdekt had. Celtes was tevens de eerste die de geschiedenis van de wereld onderwees als een geheel. Celtes heeft in het Latijn ook bijgedragen aan de Germaanse geschiedschrijving. René Voorburg vertelde dat de Romeinse kaart later in handen kwam van Conrad Teubinger (1465-1547) die het opnieuw uitgegeven had en naar hem is de kaart dus ook vernoemd. René Voorburg denkt dat de kaart geen routekaart is omdat het daarvoor zich niet goed leent volgens hem, maar zijn eigen hypothese is dat het een kaart is die gebruikt werd door de Romeinse elite voor het onderwijs. Het is dus volgens René Voorburg mogelijkerwijs een onderwijskaart.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s