Wat vind ik de 9 leukste woorden in het Aasters?

Geschreven door Dyami Millarson

Mensen vragen weleens wat ik het leukste woord in het Aasters vind. In dit artikel zal ik maar liefst 9 Aasterse woorden belichten die ikzelf op dit ogenblik het leukst vind. Naar alle waarschijnlijkheid kom ik in de toekomst nog andere woorden tegen die ik nog leuker vind dan die ik hier aangehaald heb. Er zijn zoveel fascinerende woorden in het Aasters dat de huidige selectie natuurlijk geen recht doet aan alle andere leuke woorden die er in het Aasters zijn. Maar om wille der bondigheid is het wel goed om een selectie van mijn huidige top 9 van leukste Aasterse woorden te maken. Ik hoop dat het u inspireert.

1. Minsdom (mensheid)

Dit onvervalst Aasters woord doet mij zo primordiaal aan vanwege de klank: [ˈmĩːsˌdɔm]. Het gevoel wat ik daarbij krijg is niet nader te beschrijven. Elke keer dat ik dit woord hoor, denk ik mij deze beeltenis in: rondom het kampvuur zittende, vertellen de oude Germanen verhalen aan hun jonge telgen over vermaarde Goden, heldhaftige voorouders en geduchte demonen. Dat is wat het woord voor mij betekent, de essentie van ons menselijk bestaan dat helemaal teruggaat op de oermens die nog voortleeft in ons allen in de vorm van de drang naar oorspronkelijke gevoelens.

2. Schollapper (vlinder)

Dit vind ik zo een prachtig woord vanwege het feit dat het heel sprekend is. Hoe zou men ooit op dit woord gekomen zijn?

3. Holfwoeksen (halfvolwassen)

Ik ben helemaal weg van de klank van dit woord. Ik vind “woeksen” heel passend. Het doet denken aan iets dat plotseling de lucht in schiet. Kent u het Engels volksverhaaltje Jack and the Beanstalk?

4. Jompraat (avondvisite)

Dit is een bijzonder woord dat eigen is aan het Aasters en dat wat zegt over de eilandcultuur: Kennelijk is het Aasterse cultuur om in de avond visite te brengen.

5. Schrutel (verlegen)

De klank van het woord doet mij denken aan iemand die wegkruipt. De schr-klank doet denken aan woorden zoals verschrikt (bijvoegelijk naamwoord), de schrik (zelfstandig naamwoord), schrikken (werkwoord). De stamklinker “u” doet denken aan iets teders of kwetsbaars.

6. Honnegarde (kippenren)

Dit klinkt als heel wat. Het wekt associate op met Asgaard en Midgaard. Dat eerste is volgens de oude Noormannen de wereld der Goden en dat laatste de wereld der mensen.

7. Schroadzje (zuinig zijn)

Dit woord doet mij denken aan het kerstverhaal van Ebenizer Scrooge. De klanken van schroadzje en Scrooge lijken namelijk wel op elkaar. Ik stel me bij het werkwoord schroadzje iemand voor die al zijn geld op een grote hoop gooit en angstvallig beschermen wil.

8. Bargebiten (ruzie)

Barg betekent varken in het Aasters. Het wekt dus het beeld op van varkens die elkaar bijten. Een komische beeltenis van chaos dus!

9. Stinnekroeper (pissebed)

Dit is een beeldend woord. Pissebedden zijn inderdaad “stenenkruipers”! Men treft pissebedden vaak op of onder stenen aan. Vroeger als kleine jongen ging ik dikwijls op zoek naar pissebedden onder stenen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s