Vergeten leidt tot beter geheugen

Geschreven door Dyami Millarson 

Als u meerdere talen leert, komt het op geheugen aan. Dus hoe pakt u het aan om meerdere talen te leren? Het is eigenlijk voor de hand liggend: vergeten. Laat het gewoon gaan. Leer wat dingetjes, maar als u het vergeet dan is het niet erg en waarschijnlijk doet het er ook niet toe. Onthoud slechts de belangrijkste dingen.

Slechts een paar woordjes en regeltjes zijn alles wat u in de praktijk moet weten over een taal. U moet door een heel proces van onthouden, vergeten en weer terughalen heen voordat u alle irrelevante informatie eruit gezuiverd hebt. Bij het snel leren van meerdere talen gaat het er vooral om dat u erg efficiënt met uw geheugen omgaat.

U moet dus niet informatie erin proberen te stampen die er niet toe doet. Richt u vooral op informatie die steeds terugkeert: bepaalde woorden, woordvolgordes, woordpatronen. Het gaat erom dat u uw geheugen op zijn minst kunt inzetten om terugkerende patronen of patronen van herhaling te herkenen en wanneer u herhaling herkent hebt, gaat het erom dat u daar adequaat op reageert: (frequente) herhaling is definitief bewijs dat iets relevant genoeg is om erin te stampen.

Wanneer u meerdere talen wil leren, dient u vooral aan uw vaardigheid van patroonherkenning te werken. Wil iemand talen snel leren, zal hij een meester moeten zijn in het snel herkennen van allerlei patronen. Zoals eerder vermeld zijn patronen het bewijs voor de relevantie van informatie. U hebt namelijk een concrete aanleiding nodig om informatie te onthouden. U kunt niet zomaar in de wilde weg alles proberen te onthouden. Niemand en dan ook echt vrijwel niemand kent het hele woordenboek uit het hoofd noch is dat handig voor dagelijkse communicatie. U hoeft slechts een klein aantal woordjes en regeltjes en spreekwoorden goed te kennen. Als u die maar goed beheerst, dan kunt u zich al aardig bedruipen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s