Wetenschap: Wat doe je met uitstervende talen?

Geschreven door Dyami Millarson

Vanuit de wetenschap heeft men zich al langer beklaagd over het uitsterven van kleine talen. “Maar wat doe je eraan?” redeneerde men dan, “Het is gewoon onvermijdelijk dat ze uitsterven door sociaal-economische factoren.” Men vond het wel een verlies voor de wetenschap, maar dat was nu eenmaal het lot. Men wist geen raad met uitstervende talen, er was immers niks aan te doen en het tij kon niet meer gekeerd worden. Derhalve kwam de ene na de andere onheilspellende publicatie uit over het onvermijdelijke uitsterven van kleine talen in Nederland zoals Hindeloopers, Schiermonnikoogs en Oosterschellings.

Uit het gebrek aan een oplossing is Operation X ontstaat dat een uiterst pragmatisch wetenschappelijk initiatief is om de kleine talen in Nederland bliksemsnel van de ondergang te redden en voor de toekomstige sprekers vast te leggen en effectief door te geven aan gewillige leerlingen. Vanuit Operation X is ons duidelijk wat onze grote taak voor de wetenschap is; wij zullen het erfgoed van de kleine talen in Nederland zeker niet teloor laten gaan. Daarom zetten wij razendsnel allerlei taalprojecten op om de kleinste talen van Nederland te redden. Er is daadwerkelijk nood aan de man. Eer het erfgoed van de kleine talen in Nederland verdwijnt, hopen wij het veiliggesteld te hebben voor het nakomelingschap.

Operation X is doelmatig, menslievend en bliksemsnel. Dit is de aanpak die de wetenschap nodig heeft om met het uitsterven van talen om te gaan. Er kan niet eindeloos gepraat worden over het uitsterven van talen. Er moet wat gedaan worden. De tijd dringt. Daarom leren wij de talen gewoon zelf en wel zo snel mogelijk. De verandering in de wereld begint bij jezelf; je moet zelf een voorbeeld van goede zede zijn, waardoor anderen zich ook aangetrokken voelen om jouw zedelijke wijze van handelen te adopteren. Doe het eerst gewoon zelf, de omgeving zal volgen; want de mens voelt zich aangetrokken tot goede zede!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s