Wat zegt de geschiedenis over de mens?

Geschreven door Dyami Millarson

De geschiedenis is het verhaal van de menselijke aard. Door middel van geschiedenis kunnen wij de menselijke aard tegelijkertijd bewonderen en verafschuwen. Wij kunnen door middel van de geschiedenis zien hoe groot en klein de mens is; hoe kwetsbaar en machtig; en hoe goed en slecht. De menselijke aard is een mengsel of samenkomst van tegenstellingen. De veelzijdigheid van de mens komt naarvoren in de geschiedenis.

De geaardheid van de mens is grootschalig omdat het over de mensheid gaat, maar we kunnen het ook kleinschalig bekijken door naar een enkele mens te kijken. Het verleden van een enkele mens zegt veel over diens geaardheid; wat daar in het klein gebeurt is wat er in het groot gebeurt wanneer men naar de gehele geschiedenis der mensheid kijkt. Maar is het toch niet onzinnig om dat verleden te willen weten?

Het is eigenlijk vreemd als men denkt dat het verleden er niet toe doet. Het verleden zegt namelijk heel veel over een mens en de mens. Er valt moeilijk ooit wat te zeggen over een mens en de mens als we niet naar het verleden durven te kunnen, we blijven dan eeuwig hangen in een heden van onwetendheid; het heden overkomt ons gewoon alleen maar als we niet van het verleden willen leren. We kunnen zulk slachtofferschap doorbreken door onderzoek te doen naar wie wij zijn.

One comment

  1. “Mijn geschiedenis is het verhaal van mijn menselijke aard”, zou de les kunnen zijn van je persoonlijke blog.

    Ik onderzoek nu mijn eigen geschreven verleden en mijn eigen gedrag in het verleden. Het is eigenlijk niet erg interessant. Veel van mijn verleden was ongelukkige tijden en ongelukkige dagen. Maar ik wil zeker weten dat ik mijn lessen heb geleerd. Als je klaar bent, is het tijd om verder te gaan (en ik weet dat ik niet achterom hoef te kijken).

    Bedankt voor je blog.
    S. Monpapa

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s