Fredag köpte jag krusbär och språkböcker

Skrivet av Dyami Millarson

Fredag gick jag till den biologiska butiken i Driebergen-Rijsenburg som kallas Odin och köpte krusbär som hade rabatt den dagen. Ändå kostar det fortfarande cirka 3 euro. Mat är inte billigt i Nederländerna. Jag trodde att krusbär skulle vara friska, för jag vet att de är bra för hjärtat och hjärnan. Krusbär sägs vara rika på antioxidanter, vilket innebär att de kan bidra till att sakta ner åldrandet. Dessutom innehåller krusbär vitamin B5, vitamin B6, vitamin C, koppar, kalium och mangan. Alla dessa är viktiga för en hälsosam kropp. Naturligtvis är krusbär små och så innehåller de inte dessa vitaminer och mineraler i stora mängder. Men om man äter stora mängder krusbär, kommer fördelarna definitivt att påverka kroppen. Tyvärr äter jag inte regelbundna krusbär, men jag finner krusbär läckra och så köper jag dem närhelst jag kan.

Min fader hade frågat mig den morgonen att köpa lite bröd i den biologiska butiken, för att han var hungrig. Så jag hade gått ensam till huvudgatan i byn, som ligger i närheten av vårt gamla hus i Driebergen-Rijsenburg (vi hade bott där fram till 2008). Innan jag gick till den biologiska butiken hade jag kollat ut 2 begagnade butiker. En av dessa butiker hade jag redan varit bekant med, men jag besökte den andra för första gången. Jag upptäckte att de hade några intressanta om språk: den begagnade butiken, vilken jag aldrig hade besökt, hade även en svensk ordbok, som jag trodde skulle vara användbar för att förbättra min svenska. Så efter att ha gått hem och ätit några krusbär tillsammans med min fader, gick min fader och jag till huvudgatan i byn för att köpa några språkböcker som jag hade valt. Jag köpte svenska, norska, spanska, franska, kinesiska, italienska, tyska, latinska och gammalgrekiska böcker. Det gjorde mig väldigt glad att jag hade hittat dessa böcker, för att jag hade bra användning för dem.

3 comments

  • They truly are delicious! I lived in NZ from 2004 to 2005 and I still miss NZ fruits such as tamarillos and feijoas (I actually found feijoas originating from NZ for the first time in my local supermarket in Leeuwarden, Friesland, a few weeks ago). We used to buy those by the roadside which is customary in NZ.

   Back then, it actually surprised me people could simply leave their roadside shops unmanned and trust strangers would pay the right amount of NZ dollars whenever taking some quantity of fruit. However, I live in a region in the Netherlands since 2009 where this is also customary and so I was really intrigued we have a similar local culture within the borders of the Kingdom of the Netherlands as well.

   Perhaps this is not surprising because I am referring to Frisian culture and Frisians are known to speak an Anglo-Frisian language closely related to English, which is also a subtle hint that there might be some cultural similarities with the English-speaking New Zealanders also known as kiwis.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s