Lejonkungen (1994) och livets cirkel

Skrivet av Ken Ho

För länge har jag inte tittat på animationsfilmer. På 16 juli 2019 i morse har jag hittat filmen lejonkungen som släpptes ut i 1994. Hela filmen varar ungefär en timme och således räknas som en långfilm.

Filmen Lejonkungen berättar om en lejonflock som regerar en viss region i Afrika. I filmens början iscensätts den högtid var en nyfödd lejonunge presenteras som den kommande tronföljaren till en stor djurpublik. Elefanter, zebror och andra olika djur ses dansa och ropa i scenen. Lejonunge heter Simba och hans pappa är Mufasa.

Det första som pappan Mufasa lär sin unge är att att vara kung också känner sina egna gränser.  Han säger till ungen, ´du äger allt som solsken rör. Men där skuggan härskar, får du inte gå.´ Han fogar till att även om alla vilda djur kan jagas och tjänar som mat för lejonen, alla tillhör den livets cirkeln. Han förklarar att lejonen också dör och blir föda till gräset, vilket i sin tur äts av gräsätare.

Symbolen av den livets cirkeln återupptas under filmens lopp. Mufasa har en ung bror, som har blivit avundsjuk efter att det bekantgörs att sin brorsbarn ska bli lejonrikets kommande kung. Han heter Scar, som sedan filmens början försöker att avsätta sin bror och hans son för att bli kungen själv. Det första försöket är att locka Simba till det område där hyenorna lever. Men försöket misslyckas därför att Mufasa kommer i rätt tid och räddar sin son. Det andra försöket däremot lyckas. Mufasa döds av en grupp rusande gnuer vilket utlösas av hyenorna under tillsägelse av Scar. Scar låt Simba tro att han själv är ansvarig för sin fars död.

Efteråt visar Simba sig bort från sin lejonflock och lär känna två andra djur som heter Timon och Pumbaa. Både lär honom att vara sorgfri och bekymmerslös och att inte tänka på det förflutna. Många år förflyter och Simba blir så stor som sin far. Vid ett tillfälle möter han sin barndomskompis Nala som är ute för att jaga vilda djur. Även om Simba först inte är redo att komma tillbaka, lyckas Nala att övertyga honom till sist.

Under sin farbrors herrskap har lejonriket förfallit i hungersnöd. Såväl hyenor, hans följare, och lejon är inte nöjda med honom. Lejonflocken blir glada när de får höra att Simba ändå lever och han kommer tillbaka. Till sist återerövrar Simba sitt rik och Scar dödas av sina egna följare, de hyenorna.

Jag tycker att livets cirkel i filmen kan tolkas i två vis. Den första tolkningen är att det handlar om djurriket och den ömsesidiga avhängigheten av alla djur. Även om lejon står högst i näringskedjan, är de också föda till gräsätare efter att de dör. Den andra tolkningen är snarare filosofisk. Scar har orättmätigt erövrat sin brors och brorsbarns tron. Han aktar sig inte för varningen att även kungen inte får göra allt som han vill. Han misshandlar sina följare och detta ledar till sin nedgång. Kort sagt är livets cirkel ett andra namn for karma.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s