Natur, djur och växtlighet i Nya Zeeland

Skrivet av Ken Ho

Det som utmärker Nya Zeeland är sin natur och djur- och växtmångfald. Östaten består av två huvudöar och andra små öar som ligger omkring. De ligger i sydvästra Stilla havet och öster om Australien. Numera betraktas den självständig av Storbritannien som sedan underteckningen av det Waitangifördraget gjort Nya Zeeland till del av sitt samväldet.

Intressant nog är att det finns olika djur och växtlighet som är unik till östaten. Till exempel lever där de sista två levande arterna av bryggödlor, som också kallas tuataror. De Kauriträden är också världsberömda, därför att de inte finns annanstans. Detta har att göra med att östaten är mycket avlägsen från andra världsdelar, att den inte uppnåddes av människor tills de första människor, de māorierna, förmodligen i det 1200 talet anlände.De är polynesier och pratar det maori språket, vilket numera gäller som utrotningshotat.

Ankomsten av såväl māorierna såsom av européerna i det 1600 talet bedrar till förminskande av skogarna, djur och växtmångfald. Till exempel har mindre moafåglar (en art flygoförmögna fåglar) och haasts örn (en art rovfåglar) utdött efter att de blev jagade av de nya invånarna. För att beskydda djuren och växterna, har nationella parker upprättats i olika hål i Nya Zeeland. Till exempel, Tongariro National Park är den första nationella parken som erkänts i 1887 och känd för de tre vulkanerna som ligger där. Andra parker är Egmont National Park, Whanganui National Park o.s.v. I total finns det 13 nationella parker!

Av särskilt intresse är språket māori, som sedan 1 august 1987 är officiellt språk av Nya Zeeland. Trots detta har det varit utrotningshotat, därför att det länge har blivit förbjudet att pratas i skolar. Det är framförallt pratat av äldre människor och ungdomar pratar oftare engelska. I slutet av 1900 talet finns det mer strävande att bevara och befordra språket. Så har de flesta regeringsinstitutioner i Nya Zeeland beteckningar också på māori, utöver på engelska.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s