Spökfest i den sjunde kinesiska månaden

Skrivet av Ken Ho

På 3 augusti 2019 åkte jag förbi ett tempel vid namn daaihwòhngyèhmíu i närheten av min lägenhet. Det var märkligt vad som hände där. Gamla människor, mestadels gamla kvinnor, satt i rader framför ett tält där olika gudsbilder och ett altare fanns. Människor i taoistisk klänning åkte runt omkring altaret och sjöng högt.

1564842017852.JPEGÅ andra sidan lade på marken både ris och vatten. Jag såg att de gamla kvinnorna var där för såväl att få maten som att beskåda ritualen.

1564842016782.JPEG

Egentligen handlar det om spökfesten, som äger rum varje år i den sjunde månaden. Det tros att spökar som vanligtvis lever i helvete släpps av och får besöka den mänskliga världen. De som har sina egna gravplatser och som har bra relation med sina avkommor får mat och uppehåll från sina barn, medan de som inte försörjas får åka runt omkring. Det sistnämnda betraktas som högst sorgligt och förnedrande. För att hjälpa den sistnämnda gruppen spökar, organiseras ritualer av taoister i den sjunde kinesiska månaden, som vanligtvis inträffar i augusti enligt den västerländska kalendern.

Välgörenhet är ett viktigt tema i spökfesten, därför att den sjunde månaden tros bringa fram bara olyckor. Bröllop och andra festiviteter läggs ner, eftersom man tror att de aldrig kan slutföras bra. För att lugna de hungriga spökar som inte har boning och mat, utförs ritualen och ges mat till dem. Så småningom utvidgas vanan och sen har andra mänskliga deltagare också ris och vatten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s