En recension av The Angry Birds Movie 2

Skrivet av Ken Ho

På 15 augusti 2019 släpptes filmen The Angry Birds Movie 2 ut och på 19 augusti 2019 tittade jag på den i bio. Tack vara min vän, fick jag göra det kostnadfritt. Bion fanns i Times Square, Causeway Bay, och vi hade lunch förrän vi gick til bion. Det var en härlig upplevelse!

Som namnet anger, handlar filmen om en fortsättning av The Angry Birds Movie 1, som i sin tur är baserad på spelet Angry Birds på mobiler. Del 1 av den Angry Birds Movie serien behandlas redan i artikel En recension över The Angry Birds Movie 1 och de som intresserar sig för den kan klicka på länken för att överföras till recensionen.

The Angry Birds Movie 2 svarar egentligen på en fråga som jag hade när jag kollade på Movie 1. Varför finns det minsann en örn som bor på bergspitsen av den fåglarnas ön? För dem som inte har riktigt tittat på serien, är berättelsen ganska enkel. I Movie 1 berättas om två öar, den fåglarnas ön och den svinens ön. även om den förstnämnda inte är medveten av den sistnämndas tillvaro. Det finns en sträck sjöväg dem emellan, som överbryggs av svinen tack vara deras bättre teknologis utveckling. En krig bryts ut, men till sist råder fred återigen i både öar, även om det finns av och till små konflikter mellan dem.

Intressant nog kommer vi att veta i Movie 2 att det ändå finns en tredje ö, där örnar bor. Den örnarnas ön är året runt täckt av is och snö, och drottningen Zeta vill erövra både fåglarnas och svinens öar där tropiskt väder finns. Så vill hon bygga sommartidsparker på både öar där hon kan njuta av det varma vädret året runt.

Filmens översikt 

I filmens början irriterar fåglar och svin utifrån deras ursprungliga öar varandra för lekens skull. Men sen visar det sig snabbt att både öar anfalls av stora isbollar som kommer från himlen. Samtidigt glöms Red småningom ur sitt folks minne, även om han har räddat fåglarnas ägg från svinen inte för länge sedan. Att Red är hjälte för sitt folk blir snabbt gammaldags och detta ersätts av nyheten att svinen inleder en vapenstillestånd med fåglarna. Svinens kung Leonard kommer på besök och övertyger Red att sammanställa en manskap för att utreda varifrån isbollar kommer. Red, Chuck, Bom, den mäktiga örnen (förkortad som den mäktiga) och andra svin kommer ihop (liksom i Movie 1) och Chuck föreslår att låta sin syster Silver komma med, därför att Silver är en vetenskapare och en ingenjör som har uppfunnit en mycket stark och obrytbar tråd, vilken visar sig vara hjälpsam vid filmens slut.

Det tar inte länge att de upptäcker att bollar kommer från örnarna som bor i en tredje ö. Leonard lånar ut all den teknologin som sitt svinfolk har för att kämpa mot örnarna, bland annat en stor undervattensstridsvagn som förflyttar alla till fiendernas ö. I stridsvagnen presenterar svinvetenskapare alla högst löjliga vapen till manskapen, liksom en grönaktig gelé som sägs vara eldfast. Den görs dock av slemmet ur svinens näsor.

 

I alla fall anländer de säkert i den med snö betäckta ön. Men när det blir känt att örnarnas drottning Zeta är den dåvarande flickvänen av den mäktiga, som har efterlämnat henne därför att han inte ville ta ansvar för deras kärleksförhållande, flyger den mäktiga iväg. Således måste de övriga fortsätta missionen på egen hand.

Kort därefter uppstår en konflikt i manskapen. Förutom Red är andra medvetna att de har en kostym som liknar på en örn för att infiltrera i den stora frostiga fästningen. Red känner sig utesluten, vilket påminner honom om sin barndom när han uteslöts för sin ovanligt stora svarta ögonbryn. Således splittrar han sig från gruppen och vill klättra upp till den frostiga fästningens skjutningsplats på egen hand där isbollar kommer ifrån. Men Silver ansluter sig till honom. De är dock upptäckta och fängslade av vaktare.

Chuck, Bomb, Leonard och ett litet svin stiger dock in i kostymen och det är förvånansvärt hur de problemlöst tillåts in i den frostiga fästningen. Hela det förloppet är mycket roligt och detta får man visst kolla på! Kort sagt, i sista ögonblick när Zeta har alla isbollar redo som fylls av brinnande lava därinne och låter dem skjutas till de fåglarnas och svinens öarna för erövringens skull, binder Silver sin obrytbar tråd omkring den skjutningsmaskinen med hjälp av sin bror Chuck, så att isbollarna skjuts tillbaka och utraderar Zetas frostiga fästning. Trots detta har Zeta inte blivit ändå ondskefullare, därför att den mäktiga ångrar sig att ha efterlämnat sin flickvän och i sista ögonblick flyger han tillbaka till örnarnas ö för att fria till Zeta. Det visar sig att Zeta har en dotter, vilken har den mäktiga som far. Till sist gifter de sig och alla lever lyckligt efteråt.

Mitt tanke

Det är förvisso en lättsam film för barn och vuxna. Movie 1 och 2 ansluter sig till varandra, och Movie 2 är inte sämre än sin föregångare, vilket tyvärr är fallet vid många andra filmer med fortsättningar i serien. Movie 2 förklarar egentligen varför det finns en örn på fåglarnas ö, där förutom honom ingen kan flyga. Kanske har man det redan i åtanke när man gör Movie 1. I detta fall ska Movie 2 vara den andra och samtidigt den sista fortsättningen av den Angry Birds Movie serien, eftersom jag hittar ingenting som ändå förblir oförklarat i Movie 2.

 

I alla fall är det kul att tillbringa en afton genom att titta på filmen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s