Dragonball utställning i Causeway Bay

Skrivet av Ken Ho

På 19 augusti var jag i Causeway Bay med vänner för att titta på filmen The Angry Birds Movie 2 i bion. Vi gick till Times Square, ett stort shoppingcenter som erbjuder kunder olika tjänster. Där kan man köpa elektronik, kläder, skor, mat och så vidare. Op 13 våningen finns det bion där vi kollade på filmen.

Den här gången var det hela shoppingcentret omvandlat till en utställning för en framgångsrik japansk mangaserie, Dragonball. Jag har hört talas om serien förut, men har inte verkligen utrett vad det är. På shoppingcentrets foajé fanns det ett interaktivt spel där man får hitta 7 olika bollar som varje har olika antal stjärnor i hela den byggnaden.  Då visste jag att utställningen hade med bollar med stjärnor därinne att göra. I det stora utrymmet i byggnadens mitten omgiven av alla våningar som den har, hängdes en grön drake ovanifrån.

1566212265012.JPEG

Ute på bottenplanet fanns det ett tillfälligt utställningsutrymme där videor, affischer och såväl små (förebilder som leksaker) som stora modeller (så stora som en människa) utställdes. Det fanns också en interaktiv skärmbild där deltagare kunde stanna före denna och styra rörelsen av en vitbrinnande bol såsom karaktärerna i mangaserien.

1566212266641.JPEG

Efter besöken gjorde jag lite forskning över vad för manga Dragonball egentligen är. Det visar sig att de 7 stjärnbollar i berättelsen ger innehavaren en möjlighet att träffa en magisk drake vid namn Shenlong, som ska förverkliga vilken önskan han har som helst. Berättelsen handlar således om äventyren som protagonisten Son Goku har, och mangas målgruppen är pojkar upptill 18 år i den japanska mangasamhällsgruppen. Intressant nog baseras mangan, fast löst, på den kinesiska klassikern Färden till Västern. Det är alltid kul att se hur en enkel berättelse används i olika medium och utvecklas i olika hål!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s