Prioritering hjälper till när man väljer

Skrivet av Ken Ho

Att välja betyder att det finns mer än en sak och att vi inte kan ha alla dem. Den här förutsättningen låter enkel, men i utförandet kan det vara svårt. Svårighet ligger nämligen i att man tenderar att vilja ha det som man har vetskap om. När vi hör talas om eller ser en produkt som på något sätt visar sig vara nyttigt, vill vi vanligen äga den. Tvärtom finns det ingen önskan om det som vi inte har känt någonsin.

Ett dilemma äger rum när vi hamnar i den situation där vi får välja. Det som vi aldrig har sett eller hört av utgör inget problem, därför att vi inte kan önska oss det som vi inte vet. Men när vi ser något som möjligtvis kan tillhöra oss, verkar det såsom att vi har förlorat det när vi väljer något annat i urvalet. Det är precis den här känslan att vi skenbart har förlorat något i urvalet att vi har det svårt att välja.

För att kunna välja, får vi prioritera. Vi får göra kompromiss att vi inte kan ha något nu, därför att något annat är viktigare och får väljas. Det kan kännas som att vi förlora den möjlighet att äga det som vi inte har valt, men vi får acceptera förlorande. Det lär vi oss genom prioritering.

3 comments

 1. I feel like I am inundated with choices everywhere I go. Not just from commercials, but from simple everyday things. It’s stressful and oftentimes steals the joy from what I already have. It’s almost more learning to let things go rather than holding on.
  PS
  I used google translate to read your post. Thanks for liking my comment—that’s how I found your blog.

  Liked by 1 person

  • Hey Mandy Campbell

   Thank you for your thoughtful comment! It is true that life has given us so much to choose from that it can easily lead to decision fatigue! Perhaps it helps to remind ourselves that simplicity is beauty. When there is not much at stake, we can simply choose the one which speaks to our heart at first sight. I hope it helps!

   Ken Ho

   Liked by 3 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s