Strand och dyner av Langeoog

Skrivet av Ken Ho

Langeoog är en frisisk ö i Tyskland. Namnet är en sammansättning av ordleden lang (lång) och oog (ö). Ön befinner sig på den tyska bukten, vilken bildades då stora isarna smälte efter istiden. Småningom samlades sand i den dagens ön. Tack vare vegetationen blev ön starkare gentemot tidvattnet i Nordsjön.

Ön beboddes och evakuerades flera gånger därför att det fanns stormfloder som förstörde livet på ön. Bosättning och evakuering upprepades till sen 1700-talet, då det verkade att återbefolkning till sist lyckades för alltid.

Langeoog är känd för sin 14 kilometer långa strand och sin 20 meter höga dyn. Det finns fyra dyner, nämligen de flinthörndynerna , süderdynerna , kaapdynerna und heerenhusdynerna. Med sin närhet till havet har ön blivit statligt erkänd som kurort sedan 1949. Turister kommer oft till ön för medicinsk bruk av havets vatten. Terapin heter Thalasso på tyska.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s