Åland som en självstyrande finsk landskap

Skrivet av Ken Ho

Åland består av öar som ligger i Östersjön mellan Sverige och Finland. Ögruppen tillhör Finland och således är en finsk landskap. Trots detta är det officiella språket svenska, vilket tyder på landskapens närhet till Sverige. Ålands huvudstad är Mariehamn, som samtidigt är den enda staden på ögruppen.

Märkligt är att Åland njuter av en stor grad av självstyre inom Finland, en rätt som till och med skyddas internationellt. Det som gör Ålands självstyrelse påtagligt i vår vardag är ögruppens hembygdsrätt. Enligt den företag grundas till förmån för ålänningar, därför att det finns färre restriktioner för dem. Det regleras också att åtminstone två tredjedelar av medlemmarna i alla bolagsstyrelser måste bestå av ålänningar. I sin tur kan bara icke-ålänningar erkännas som ålänningar när de har bott på Åland i minst fem år. Det betyder att även finländare som bor på fastlandet Finland inte får densamma rätt som ålänningar, fast de har ansträngt sig att få Ålands hembygdsrätt.

Näringslivet på ögruppen består mestadels av sjöfart. Fisk och jordbruksprodukter utgör de största exportvarorna till omvärlden. Turism utgör också en viktig källa av inkomst. Tack vare ögruppens geografiskt läge kan många vattenaktiviteter organiseras. På Åland finns det många naturreservat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s