Een twaalftal Nederlandse woorden in het Indonesisch

Geschreven door Dyami Millarson

Op zaterdag 19 oktober kwam een Indonesisch artikel voorbij op mijn WordPress en ik zag daarin het woord ‘tradisi’ verschijnen. Ik voelde meteen aan dat dit een Nederlands leenwoord was in het Indonesisch (Bahasa Indonesia). Het woord ‘traditie’ komt uiteindelijk uit het Latijn, maar ik herkende het Indonesisch woord als echt Nederlands vanwege de uitspraak van -si (in het Duits, Frans en Zweeds wordt het laatste gedeelte van het woord niet zo uitgesproken). De vondst van dit ‘verdwaald Nederlands woord’ in het Indonesisch wekte mijn belangstelling en ik wou in etymologische werken daar voor mij het Indonesisch onbegrijpelijk is vanwege het feit dat ik Indonesisch noch kan lezen noch kan schrijven, nog 11 andere Indonesische woorden vinden, waarvan ik de overduidelijke Nederlandse oorsprong kon bevestigen zonder dat er enige twijfel over mogelijk is waar het woord daadwerkelijk vandaan komt: uit het Nederlands. De volgende Indonesische woorden zijn van onbetwistbare Nederlandse origine:

Maskapaimaatschappij

Arbéiaardbei

Piratpiraat

Komisicommissie

Omaoma

Apelappel

Sonderzonder

Asbakasbak

Kankerkanker

Perpeer

Dusdus

Ik doe hier overigens geen beloftes of ik Indonesisch (Bahasa Indonesia) zal leren. Wanneer ik beweer dat ik een taal zal leren, zie ik dat als een heilige eed waaraan ik gebonden ben voor de rest van mijn leven. Ik beloof iets alleen als ik het ook zeker zal waarmaken. Ik wil geen teleurstelling voor mijzelf noch voor anderen. Het is mogelijk dat ik ooit Indonesisch leer, maar dat is in het bijzijn der Friese Rechtsgoden geen bindende belofte mijnerzijds. Graag zou ik in de toekomst meer onderzoek doen naar de Nederlandse invloeden en eventueel Friese invloeden op de talen van Indonesië, maar het is afwachten of het lot, dat bij de Noormannen (hoogstwaarschijnlijk ook bij de Friezen en andere oude Germanen) vloeit door de aardkorst, de wereldboom en de wordingsbron, mij hiertoe leidt.

7 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s