Orkneyöarnar och sina historiska utgrävningar

Skrivet av Ken Ho

Orkneyöarna är en ögrupp som ligger norr om det skotska fastlandet. De tillhör Skottland sedan 1472. Många fornlämningar finns kvar på arkipelagen, vilka möjliggör forskningsarbete över Orkneyöarnas ursprunget och utvecklingar. En nyttig fynd är de olika färgade stenen som finns på olika små oar. Med hjälp av dem kan öarnas ålder och allt som finns på dem (liksom jägarens vapen) fastställas med precision.

Namnet Orkneyöarnar är egentligen felaktigt, därför att ordledet -ey redan betyder öar på fornnordiska. Ordledet ork- är förmodligen stamnamnet av det folk som bodde på ögruppen. Folket heter pikter och ordet ork betyder vildsvin i deras språk.

Men sen kom vikingarna norrifrån, som snabbt blev ögruppens härskare. De erövrade till och med Shetlandsöarna och förde med sig språket norn, vilket tyvärr dog ut i 1800-talet när det ersatts av skotska språkvarianter som medfördes av skotska immigranter.

Tack vare de många fornlämningarna på Orkneyöarna, utväljs de till världsarv av Unesco. I stort sett består ögruppens världsarv av gravhög, stensättning, stencirkel och bosättning på Mainland, nämligen Maeshowe, Stones of Stenness, Ring of Brodgar och Skara Brae. Tillsammans bildar de den så kallade hjärtan av de neolitiska Orkneyöarna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s