‘s Winters een beschermde omgeving voor feijoaplanten

Geschreven door Dyami Millarson

Het is enige tijd geleden dat ik een artikel geschreven heb. Het zijn erg donkere dagen geweest, waardoor ik mij vermoeid voelde en veel sliep. 22 december is de winter in ons land begonnen. Vandaag op 24 december was de dag dat wij de meeste bekijkers ooit gekregen hebben. Vanuit Nederland kregen wij veel lezerschap. Ik vond het dus hoog nodig en gepast om weer eens een Nederlandstalig artikel uit te brengen en van mij te laten horen deze dagen. Het is morgen al eerste kerst. Het jaar is snel gegaan.

Vandaag heb ik een aantal Lego-sets gekocht via Marktplaats. Voor mij was het de manier om het jaar te verwerken. Ik had het gevoel dat ik terug naar het verleden ging. Dit jaar ben ik veel bezig geweest met mijn persoonlijke geschiedenis. Vroeger hield ik er trouwens zeer van om met Lego te bouwen en het deed mij goed omdat het zolang als ik mij al kan herinneren een soort meditatie was voor mij. Lego hielp mij om echt tot rust te komen in mijzelf en vervelende gevoelens van mij af te zetten. Dit jaar werd ik echt eventjes teruggezet en moest ik door heel wat heen. Lego, planten en andere dingen hebben mij daarbij geholpen; gezonde afleiding maakte het minder zwaar.

Terugkijken was zeer confronterend, maar ik zag het als een puzzel die in elkaar gezet moest worden. Ik heb daardoor een beter beeld van mijzelf gekregen. Doordat ik het verleden helderder zie, heb ik de toekomst ook helderder voor ogen. Ik weet waar ik naartoe wil. Vandaar heb ik dit jaar een heleboel nieuwe dingen uitgeprobeerd. Ik ben onder andere veel met zaden planten en planten onderhouden, Lego, de Nederlandse huizenmarkt en de fluctuerende waarde van goud en zilver bezig geweest. Dit was even wat anders dan talen, maar doordat ik veel minderheidstalen geleerd heb, merkte ik dat ik nieuwe informatie makkelijker tot mij kon nemen en dat ik nu een nieuwe kijk op het geheel had. Eigenlijk moet het gesteld worden dat het leren van minderheidstalen met al deze ogenschijnlijke nevenzaken te maken heeft; de minderheidstalen helpen mij met het verwerken van nieuwe informatie vanuit verschillende invalshoeken.

Vannacht was ik weer bezig met de verzorging van mijn feijoaplantjes. Dit waren een van de eerste groepen plantjes die ik dit jaar gezaaid heb en eigenlijk zijn het ook de plantjes die het bij mij thuis het best doen. Ik merkte echter dat zij laatste dagen achteruit gingen. Het is erg bewolkt geweest laatste weken en er is weinig zonlicht. Dit deed mij geen goed, maar de plantjes ook niet. Ik ben dus langzamerhand begonnen om ze in een beschermde omgeving te plaatsen; ik heb er dus maar door de helft gesneden plastic vruchtensapflesjes van de AH en Jumbo op gedaan. Dit schijnt te helpen want de plantjes vangen daardoor overdag meer zonlicht op, ze zitten in een warmere omgeving en de flesjes houden meer vocht vast waardoor de omgeving ook vochtiger is.

20191224_2217326043818436030865586.jpg

Ik vond het wel symbolisch dat de plantjes de winter moesten overleven in een beschermde omgeving. Voor mij vertegenwoordigen de feijoaplantjes niet slechts een financiële waarde, maar ook een geestelijke waarde. Ik zie de groei van deze kleine, taaie plantjes als het symbool voor mijn persoonlijke vooruitgang van dit jaar. Ik heb veel gereisd en veel gedaan en veel nieuws beleefd en veel geleerd. Ik was dit jaar echt in voor veel nieuws en dingen die jaren stilgestaan hebben, heb ik weer opgepakt. Bijvoorbeeld heb ik al bijna tien jaar geen gebruik van Marktplaats meer gemaakt en daarom vond ik het wel bijzonder om nu weer de draad op te pakken.

Het was altijd alsof een deel van mijn leven stilgestaan heeft de laatste tien jaar en dat ik niet door kon. Ik vond het dus wel fijn om dit jaar eventjes terug te gaan naar het verleden en herinnerd te worden aan hoe mijn leven eruitzag en hoe ik geworden ben wie ik ben; het deed mij goed om te beseffen hoe ik op het huidige punt gekomen ben en hoe hard ik heb moeten werken en dat ik ondanks alle moeilijkheden en tegenslagen toch zover gekomen ben. Dit jaar is er op alle vlakken veel vooruitgang geboekt. Waar een deel van mijzelf ontbrak of vergeten was, voel ik mij nu weer geheel en dus niet meer gebroken. Het is heel persoonlijk om dit te schrijven, maar om een sterk persoon te zijn moet je eerlijk naar jezelf durven kijken. Vooruitgang in (minderheids)talen leren heeft een nauwe verstandhouding met geestelijke vooruitgang en gesteldheid.

Zoals die plantjes de winter (d.w.z. de moeilijke tijd) moeten doorkomen in een beschermde omgeving, moest ik dit jaar doorkomen door mezelf enigszins terug te trekken en op te laden door veel rust te nemen en te genieten van geestverheffende dingen zoals sterrenkunde en ruimtevaart. Dikwijls viel ik dit jaar in slaap terwijl ik luisterde naar YouTube-videos over sterrenkunde en ruimtevaart. Ik verwacht dat de feijoaplantjes later hard zullen groeien wanneer ze de winter doorgemaakt hebben. Ik hoop dat ze het halen en ik zal mijn best doen om ze goed te verzorgen.

Ik verzorg ze omdat ik weet hoe het voelt wat ze doormaken. Ik heb dat dit jaar ondervonden. Ik vind het best bijzonder om te beseffen dat de plantjes hetzelfde meemaken. Het is ook de eerste keer in mijn leven dat ik feijoaplantjes groei – hoe gepast dit moment in mijn leven eigenlijk was om deze plantjes te groeien! – en het verzorgen van de plantjes heeft mij goed gedaan; het zorgzame aspect in mijzelf aan te spreken helpt niet alleen de plantjes te overleven, maar het doet mijzelf ook veel goeds. Ik ben blij de plantjes onder mijn hoede te hebben en ik zal ook zo nu en dan schrijven over deze plantjes en vooral hoop ik ook te schrijven over kiemgroenten, waar ik dit jaar ook mee aan het experimenteren geweest ben.

Zoals eerder gezegd heb ik dit jaar veel nieuws geprobeerd en ik heb tevens veel geleerd. Mijn ogen zijn geopend voor van alles en een nieuwe wereld is voor mij open gegaan. Ik was hier erg aan toe nadat ik vorig jaar en dit jaar meerdere nieuwe (minderheids)talen geleerd had; het leren van die talen had wat met mij gedaan en de gebeurtenissen van dit jaar duwden mij ook een bepaalde kant op, waardoor ik meer op mijzelf teruggeworpen werd en ik wijzer geworden ben. Een mens blijft leren en dat is juist wat het leven hier in Midgaard spannend maakt. Terwijl het lot door de boom des levens vloeit, kunnen wij de ontwikkelingen omarmen die wij moeten meemaken in Midgaard.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s