Waardebehoud: Geld in waardevaste dingen stoppen

Geschreven door Dyami Millarson

Het bezit van geld is een uitkomst, maar het bezit van waardevaste dingen biedt zekerheid. Geld kan schommelen in waarde. Het is een handig ruilmiddel. Echter, ik wil beslist niet alleen maar geld bezitten, omdat dit slechts een middel om te ruilen is waarvan de waarde onzekerheid biedt. Mijn principe met geld uitgeven is: ik stop mijn geld liever in dingen waarvan de waarde hetzelfde blijft waardoor ik mijn geld behoud dan in dingen waardoor ik snel winst of verlies kan maken. Zo vind ik dan voedsel en kleding geen ,,goede uitgave” omdat je dat geld naar alle waarschijnlijkheid nooit meer terugziet. Uiteraard is het een noodzakelijke uitgave, maar goed voor waardebehoud is het niet. Mijn hoofddoel is waardebehoud en bijzaak is voor mij het maken van winst. Deze wijze van denken werd ik mij dit jaar bewust van. Mijn overtuiging is dat je niet te veel moet vertrouwen op valuta, maar je moet zaken met vaste waarde zien te vinden. Goud, zilver en Lego vertegenwoordigen een bepaalde waarde, bijvoorbeeld. Goud en zilver schommelen in prijs als edelmetalen, maar dit heeft eigenlijk meer te maken met de schommeling van valuta. De waarde van goud en zilver door alle eeuwen heen is vast; het blijft altijd een bepaalde waarde vertegenwoordigen en het blijft daarom altijd een goed handelsmiddel. Overigens kan goud en zilver op allerlei manieren verwerkt worden. Denk aan sieraden of electronica bijvoorbeeld. Lego houdt ook een bepaalde waarde omdat kinderen altijd willen spelen/bouwen. Lego vertegenwoordigt eigenlijk een constante speel- en bouwbehoefte in de mens. Vroeger heb ik zelf ook veel met Lego gespeeld en vandaar heb ik er veel gevoel mee. Hoe dan ook zijn dit voorbeelden van een algemeen gegeven: waardevaste zaken helpen bij het doel om waarde te behouden, en zoals eerder gezegd, waarde behouden is belangrijker dan winst te maken.

Veel beleggers willen snel winst maken en daarom nemen zij grote risico’s. Deze manier van denken spreekt mij niet aan omdat het meer lijkt op gokken. Ik wil helemaal niet gokken. De kunst is het juist om zo min mogelijk risico te nemen dat waarde verloren kan worden. Het gaat niet slechts om geld verliezen, maar om waarde verliezen. Achter het geld zit waarde en dat is hetgeen waar men zich op dient te richten. Waarde is hetgeen dat men moet proberen te begrijpen. Bijvoorbeeld, waarom vertegenwoordigt goud en zilvet een bepaalde waarde? Hoe betrouwbaar is die waarde? Hoe groot is de kans op verlies? Dit soort vragen moeten er gesteld worden. Natuurlijk met kleding en voedsel wordt waarde weggegooid, maar dit is noodzakelijk voor welzijn en gezondheid. Tenzij men zelf kleding en voedsel produceert en verkoopt, dan is kleding en voedsel iets waaraan men waarde verliest. Dit moet uiteraard zoveel mogelijk beperkt worden, en dit kan juist door meer geld uit te geven aan voedsel en kleding dat een betere prijs-kwaliteitverhouding heeft. Ik geef dus meer uit aan producten waar ik langer mee kan doen en waar ik meer aan heb. Snoepgoed, bijvoorbeeld, is duur; je lichaam wordt niet gevoed en je kunt op een dag eindeloos ,,goedkope” snoep eten maar toch nog niet gevuld zijn. Dan hebben we het nog niet eens over de ziektekosten en de ongemakken van slechte gezondheid. Ik eet dus helemaal geen snoep en koop het ook niet. Als ik zoets wil, dan geef ik het bijvoorbeeld liever uit aan honing in raat van 20 of 30 euro dan aan snoepgoed. Daarmee ben ik uiteindelijk goedkoper uit, want ik eet ook niet elke dag honingraat maar gewoon heel soms als ik er zin heb. Daarmee ben ik veel goedkoper uit.

Ik wil vooral aan- of inkopen doen waardoor ik niet mijn geld voor altijd kwijt ben. Voedsel en kleding zijn noodzaak, maar het liefst geef ik het geld uit aan dingen waardoor ik niet de specifieke waarde verlies die een x bedrag geld op dat moment uitdrukte. Dat vind ik belangrijker dan winst te maken. Waardebehoud, zoals eerder gezegd, is voor mij de hoogste prioriteit. Ik heb geen winst op het oog, maar vooral behoud. Men zegt ,,geld maakt geld” maar men zou beter kunnen zeggen ,,behouden waarde maakt meer waarde”. Zolang men maar niets verliest, dan wordt de waarde wel meer. De waardevermeerdering is bijzaak. Lego vertegenwoordigt voor mij (en vele anderen) een vaste waarde. Het gaat erom dat het x bedrag dat ik erin stop nooit verloren gaat. Ik kan dat bedrag er altijd uit halen. De waardevermeerdering is bijzaak. Als men winst maakt is dat geen straf, maar men moet het hoofddoel nooit uit het oog verliezen: zoveel mogelijk waarde behouden. Wie goed op de waarde die hij bezit past vergaart weelde; als men goed op zijn geld past, dan is dat niet genoeg om echt rijk te worden, want rijkdom gaat niet slechts om geld, maar meer om waardebehoud. Geld is slechts een factor; bezit van waarde is waar het om draait. Wie slechts op geld richt overziet het geheel niet. Veel mensen meten rijkdom puur in geld, maar alhoewel geld een maatstaf is voor waarde, zijn er zoveel meer manieren om waarde uit te drukken en rijke lieden weten al die maniertjes van waarde-uitdrukking in hun voordeel te benutten. Geld is minder abstract, waardoor de gewone man dit goed begrijpt, maar waarde is de abstractie waar de rijke man zich hele dagen mee bezighoudt. Waardeverlies is het allerergste dat iemand die werkelijk om waarde geeft kan overkomen; daarom is de drang tot waardebehoud zo sterk bij elk mens die het belang van waarde goed beseft. Ik heb geen haast, maar ik geloof in het behouden en opbouwen van waarde. Net zoals ik vroeger mijn oude Lego niet weggooide maar weer gebruikte om samen met nieuwe Lego nieuwe gebouwen mee te maken, zo zie ik ook waarde: gooi het oude nimmer weg en probeer juist steeds nieuwe waarde toe te voegen. Deze waardetoevoeging hoeft niet snel te gaan. Ik had mijn Lego-collectie ook niet in 1 dag opgebouwd, maar het gaat erom dat de opbouw gestadig en duurzaam is. Ik verloor zo nu en dan weleens een blokje Lego, maar over het algemeen verloor ik niets en kwam er alleen maar nieuwe Lego bij. Zo kwam het dat ik in online spellen altijd ook veel waarde, en daardoor ook veel “valuta”, bezat; het is een manier van denken die zowel in de virtuele als de echte wereld van toepassing is en helpt bij rijkdomvergaring.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s