Massief houten vloer behandeld met gekookte lijnolie

Geschreven door Kenneth Millarson

Lijnolie wordt sinds mensenheugenis gebruikt in verven en is vooral bekend als basis voor de olieverf die kunstschilders gebruiken. De toepassingsmogelijkheden voor deze veel inzetbare olie blijken bij nader onderzoek vele malen groter dan waarvoor ik de verschillende lijnolieën regelmatig zelf voor inzet: het impregneren van bijvoorbeeld blank hout of onbehandeld al dan niet verroest ijzer.

Maar waar ik nu vooral over ga schrijven is mijn massief eiken vloer die ik nu 11 jaar geleden behandeld heb met gekookte lijnolie. De eiken vloer leent zich dan ook goed als ervaringsobject om kritisch op terug te blikken. Nu het na al deze jaren zijn fraaie rijke aanblik behouden heeft is het goed te vergelijken met mijn eerdere ervaring met lak afgewerkte houten vloeren. De lak afgewerkte vloer liet al gauw kale plekken op de intensiever gebruikte delen zien. Na enkele jaren tegen een steeds afzichtelijker wordende verzameling van plekken aan te hebben moeten kijken, was op een zeker moment het punt bereikt dat de vloer niet om aan te zien was en een nieuwe laklaag onvermijdelijk was geworden.

Dat dit enkele ingrijpende handelingen vereist zal menigeen wel bekend zijn uit eigen ervaring of bij het helpen van vrienden of verwanten.

Dat dit veel voorbereiding en planning verreist is gelegen in het simpele feit dat er een volledige ontruiming van de ruimte nodig is waar de te behandelen vloer zich bevindt. Meestal zal het de woonkamer zijn. De vloer dient daarna het liefst professioneel machinaal opgeschuurd te worden voor een mooi resultaat. Het vereist dan ook enig inzicht en enige deskundigheid om dit op de juiste wijze egaal uit te voeren. De stofvorming is ondanks de machinale opvang enorm.

Uiteindelijk zullen er na al deze voorbereidingen meestal enige laklagen opgebracht moeten worden, met een hoogstwaarschijnlijk prachtig eindresultaat.

Daartegenover steekt mijn persoonlijke voorkeur sterk af in de o.a minimale benodigde handelingen voor een met gekookte lijnolie behandelde vloer. De met lijnolie behandelde vloer geeft een natuurlijk optisch beeld met een bescheiden glans en de minimale nabehandeling na enkele jaren zonder een ontruiming van de te behandelen ruimte is tevens een zware overweging.Een nabehandeling dient zich pas aan wanneer je het idee krijgt van een wat droge vloer, dat weer helemaal zal opleven na het inwrijven met een spaarzaam met olie bevochte doek. Krassen of deukjes van bijvoorbeeld hakken geven geen hinderlijk beeld aan de totale vloer, hetgeen bij laklagen op den duur een optelsom zal worden van lelijke plekken en beschadigingen.
De handelingen voor de met gekookte lijnolie te behandelen vloer, zullen zijn in volgorde, het eventueel schuren en stofvrij maken van de vloer, om het daarna met een doek of kwast in te smeren met een dunne laag van olie en enige minuten later alle overtollige olie weg te wrijven voor het beste resultaat. Afhankelijk van de temperatuur zal de vloer al na 1 nacht en soms 2 nachten droog zijn en is de olie merendeels in het hout getrokken. Een 2e wederom dunne laag olie die goed uitgewreven wordt geeft vaak een extra mooie en duurzaam resultaat. Het inwrijven van de lijnolie duurt ongeveer 2 uur voor 40 vierkante meter. 1 liter gekookte lijnolie, dat je nodig hebt voor 40 vierkante meter, kost ongeveer 20 euro. Dat is dus erg laag voor een natuurlijk, hoogwaardig en milieuvriendelijk product dat gewonnen wordt uit de zaden van de vlasplant.

One comment

  1. This method of treating solid oak floor is more economical and simple. Through reading your article, I found that oil is very magical and has many functions. By the way, I’ve seen several videos of mending furniture. They smash the instant noodles, then mend the holes on the furniture, add glue, and finally spray paint.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s