Zorg dragen voor alle Noord-Friese talen

Geschreven door Dyami MIllarson

Als men stelt dat diversiteit in het Noord-Fries een probleem is voor het behoud, dan bewijst men dat men niet bereid is voor alle Noord-Friese talen te zorgen. Omdat de meervoudigheid van het Noord-Fries een nadeel zou zijn, wil men zich alleen maar tot een enkele Noord-Friese taal beperken. Meertaligheid is echter geen nadeel.

Men kan gerust zorg dragen voor alle Noord-Friese talen indien de wil er is. Deze wil bestaat er bij Stichting Operatie X, waar iedere Noord-Friese taal gelijkwaardige behandeling geniet, en daarom is elke Noord-Friese taal ook een officiële taal bij Stichting Operatie X. Een goede herder draagt ook zorg voor al zijn schapen, hij beperkt zich niet tot een enkele schaap maar schenkt gelijkwaardige verzorgende aandacht aan de hele kudde.

De zucht om van het Noord-Fries één taal te maken terwijl het van oudsher uit meerdere talen bestaat is niet bevorderlijk voor het behoud; het Noord-Fries daadwerkelijk behouden betekent immers goed zorg dragen voor alle talen van deze taalfamilie. Ook de kleine Noord-Friese talen mogen hierin geen ondergeschoven kindjes zijn.

Groot en klein dienen goed verzorgd te worden zonder onderscheid te maken door de een voor de ander te trekken; elke Noord-Friese taal is gelijkwaardig, en Stichting Operatie X maakt zich hard voor het standpunt van de gelijkwaardigheid van alle Noord-Friese talen en doet dit door zelf een voorbeeld te zijn van een officiële instantie waar de Noord-Friese talen als gelijkwaardige talen behandeld worden.

De Stichting erkent heden ten dage de volgende Noord-Friese talen als officiële talen van de Stichting:

 • Zuidergoosharder Fries
 • Middelgoosharder Fries
 • Noordergoosharder Fries
 • Halligfries
 • Karrharder Fries
 • Wiedingharder Fries
 • Beukingharder Fries
 • Silter Fries
 • Helgolander Fries
 • Feurder Fries
 • Amroemer Fries

Zodra het Strandfries teruggebracht is, dan zal de Stichting ook Strandfries erkennen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s