Voedselminimalisme: ons nieuwe voornemen

Geschreven door Dyami Millarson

Vannochtend was ik bezig met het tellen van onze zeedierproducten. Deze kwamen uit twee verschillende kasten. Nu gaan wij ze bij elkaar houden om te voorkomen dat we het overzicht nog een keer verliezen. In deze afbeelden is de massief houten vloer te zien waarover mijn vader een paar weken geleden een artikel (klik op de link) geschreven heeft.

We zijn nu bezig met het inventariseren van onze voedselvoorraden in huis. Wij zijn normaal gesproken helemaal niet mensen die alles nauwkeurig bijhouden, maar waarom zijn we bezig dat nu wel te doen en onszelf die gewoonte eigen te maken? Waarom staan wij nu ineens wel stil bij onze voorraden, d.w.z. wat wij in huis hebben aan ingekochte voedselwaren?

We geven jaarlijks veel uit aan voedsel. Dit jaar willen we het anders doen: we willen veel minder uitgeven aan voedsel, maar toch genoeg voedingstoffen binnenkrijgen. De besparing moet dus niet ten kostse gaan van onze gezondheid.

Met besparen op voedsel is het vooral goed opletten dat men wel genoeg voedingstoffen binnenkrijgt, het voedsel een verkeerd evenwicht hebben waardoor men tekorten oploopt. Men kan veel voedingstoffen halen op bepaalde producten waardoor men feitelijk op die producten zou kunnen leven en het is dus belangrijk om te identificeren welke producten de meeste voedingstoffen bieden.

Wij eten graag biologisch voedsel, dit gaan we verder niet opgeven maar we gaan meer letten op de prijs en we gaan proberen zo creatief mogelijk te zijn om zo min mogelijk uit te geven, maar toch genoeg voedingstoffen binnenkrijgen.

We gaven eerder ongeveer 400-500 euro per persoon uit aan voedsel, we zaten aan de hoge kant vanwege de biologische producten die we wekelijks inkochten. We hebben nu al een maand geleefd op ongeveer 100 euro per persoon aan uitgaven voor voedsel. Terwijl dit bedrag gold voor de maand december-januari, willen we van onze voedseluitgaven ongeveer 50 euro maken voor de maand januari-februari. Of dit haalbaar is, zal nog blijken, maar wij zullen er in ieder geval alles aan doen om zo dicht mogelijk bij het beoogde bedrag te komen:

 • De eerste stap voor minimalisme is het gebruik van bestaande voorraden. We hebben metterijd een aardige voorraad opgebouwd en hier moeten we toch eerst doorheen. Het meeste is nu al wel gebruikt omdat we al een tijdje naar minimalisme met voedsel aan het bouwen zijn.
  • Bij de eerste stap hoort eigenlijk wel dat we onze voorraden inventariseren. Omdat we onze aandacht moesten verdelen, hebben we hier niet genoeg op kunnen toespitsen, maar we zijn hier langzamerhand al aan begonnen. Hiermee zullen we doorgaan. Het inventariseren van onze voorraad helpt met het verbruik van de bestaande voorraden. Nadat we door onze oude voorraden heen zijn, zal het inventariseren handig zijn voor het bijhouden van onze nieuwe voorraden. Uit Duits onderzoek is gebleken dat mensen te veel uitgeven als ze in een keer te veel kopen, en daarom zullen we zelfbeheersing uitoefenen elke keer dat we een supermarkt binnenstappen. Het is namelijk belangrijk om te zorgen dat we elke keer niet te veel kopen, maar dat we telkens alleen kopen wat we nodig hebben.
 • De tweede stap voor minimalisme met voedsel is het letten op prijzen. Er moet onderzocht worden hoeveel elk (basis)product kost en of dit product voedzaam genoeg is. Bijvoorbeeld, hoeveel kost een ei, hoeveel een knolselderij, hoeveel kost een rotti, hoeveel kost een ui, hoeveel kost tarwemeel en hoeveel kost pasta? Hier staan we normaal nooit bij stil en daarom is het goed dat wij dat nu wel doen; we moeten een overzicht – zowel op papier als in ons hoofd – hebben van de prijzen van al onze basisbenodigdheden. De hoofdvraag die om de hoek komt kijken bij stap 2 is wat voor ingrediënten we willen kiezen als onze (basis)producten.
  • Met dit allemaal in het achterhoofd hebben wij uitgerekend dat als we 25 kg biologische rijst kopen is dat veel goedkopen dan dat we telkens in de biologische supermarkt 1 kg rijst kopen. We hebben daarom 1 kg aan basmatirijst gekocht en het voordeel van basmatirijst is dat het oneindig houdbaar is zolang het maar in een droge ruimte zit; dat moet je dus hebben als je geld wil besparen. We hebben tevens berekend dat biologische rijst als basisvoedsel goedkoper is dan biologische aardappelen, maar op zich zijn aardappelen wel voedzamer dan rijst; we kunnen weleens aardappelen eten, maar niet als basisvoedsel omdat het in verhouding te duur is (er dient hier een afweging gemaakt worden aan de hand van de prijs). Uiteraard kan men er ook voor kiezen om gewoon zelf aardappelen te verbouwen en in dat geval is het goedkoper om aardappelen te eten. Het verbouwen van aardappelen is helemaal niet moeilijk. Ik heb ook aardappelplanten op ons balkon, maar de opbrengst daarvan is niet groot genoeg om regelmatig van te eten. Ik ben er nog niet over uit hoe ik de opbrengst groter zou kunnen maken, ik heb daar nog niet genoeg tijd aan kunnen besteden omdat ik nog genoeg andere dingen te doen heb. Dat is juist ook belangrijk om mee te nemen in de overweging: hoeveel tijd men heeft om iets te ondernemen. Aardappelen zijn dus gewoon duurder indien men geen tijd heeft om uit te vogelen hoe ze te verbouwen op de locatie waar men woont. Veel mensen hebben een drukke baan en dan kan het juist lastig zijn om dit te combineren met het aan huis verbouwen van aardardappelen. Verder heb ik ontdekt dat we in de winter vooral van goedkope groenten als uien en knolselderij moeten leven om te besparen. Deze twee ingrediënten zijn goed te gebruiken in soep (zie mijn aanmerking over soep bij de volgende stap).
 • De derde stap is om uit te vogelen hoe men goedkope, doch voedzame gerechten kan maken met de ingrediënten (voedselproducten) die voldoen aan het onderzoek van stap 2. De hoofdvraag hierin is: wat voor lekkere gerechten kan men maken met goedkope, voedzame ingrediënten? Wij geven om smaak en we willen wel een culinair hoogwaardig product maken van de ingrediënten die we in huis hebben.
  • Ik heb zelf al uitgevonden dat het goedkoop is om veel soepen te maken. Ik begrijp nu ook waarom men vroeger veel soep at: het is goedkoop, doch voedzaam. Met een soep gaat er niets van de ingrediënten verloren omdat alles in de soep opgenomen wordt en daardoor past het goed bij een minimalistische levenshouding waarin men nastreeft geen voedselwaren te verspillen. Wij gebruiken pasta vaak als noedels in de soep om het toch een beetje hartig te maken. Laat ik een voorbeeld geven van een goedkope hartige noedelsoep: gistermiddag hebben we een soep die niet veel kostte als middagmaal gemaakt. Ik zal de verhouding van ingrediënten per persoon weergeven om een indruk te geven van de kosten: 2 biologische eieren die per stuk 38 cent kosten, 1 kippenbouillonblokje dat in een pakje met zes kippenbouillonblokjes zit dat 2 euro kost, een achtste van een knolselderij die ongeveer 2 euro per stuk kost, wat zwarte peper (dit zal niet veel kosten), een halve liter water (dit zal niet veel kosten), een halve kleine ui uit een zakje van 1 kg biologische uien dat ongeveer 2 euro kost (het zal wel rond de 20 cent per ui kosten), een kwart van een zakje biologische spaghetti die 1,15 euro kost, een lepel biologisch zeezout voor de spaghetti (dit zal niet veel kosten). De gezamenlijke kosten van deze eenvoudige noedelsoep zullen ongeveer 2,75 euro bedragen (de kosten van de peper, het zout en het water inbegrepen); de eieren zijn eigenlijk het duurste ingrediënt. Zo goedkoop kan het dus zelfs met biologische ingrediënten. Het is mogelijk kant-en-klare soepen te kopen bij de biologen, maar wij kopen liever geen kant-en-klare producten; we vinden het lekkerder om alles zelf te maken want dan kunnen we de smaak bepalen en dan kunnen we zelf de ingrediënten uitkiezen.
De bouillon van vrijdag 22 januari 2021.

Dit artikel, dat onze eerste stappen in de richting van minimalisme met voedsel beschrijft, is misschien een beetje vluchtig en slordig geschreven, maar het is slechts bedoeld om een indruk te scheppen van wat wij aan het doen zijn. Het is dus bedoeld als een momentopname van onze vooruitgang wat betreft de oefening van voedselminimalisme. We willen zelf eerst meer experimenteren en meer leren over wat er allemaal mogelijk is alvorens we meer definitieve conclusies zullen delen, het is nu nog wat warrig en onduidelijk omdat we nog middenin het leerproces zitten en we hebben nu nog niet veel antwoorden, we zijn zelf juist nog zoekende naar antwoorden en uiteraard zal dit altijd wel zo blijven, alhoewel ik verwacht dat we uiteindelijk wel meet handvatten zullen hebben en meer inzichten zullen hebben die we kunnen delen. Onze ervaringen tijdens het leerproces zullen ertoe leiden dat we tot bepaalde slotsommen komen en wanneer we tot een bepaalde slotsom gekomen zijn, zal ik dat zeker delen. Voor ons is het een hele uitdaging om rekening te houden met al onze hoge eisen: (a) de ingrediënten moeten zo goedkoop mogelijk zijn, (b) de ingrediënten moeten zo voedzaam mogelijk zijn en (c) de ingrediënten moeten een zo lekker mogelijk gerecht opleveren. We vinden het in ieder geval een leuke uitdaging en daarmee gaan we het zeker redden!

3 comments

 1. Dit is lekker om die post te lees en te verstaan (“het is leuk om het bericht te lezen en te begrijpen” … is that correct?)
  Afrikaans is our home language (and with our ancestors coming from Europe), we do understand (a little) Dutch 😉 … though, the other day, I’ve heard on television a Dutch speaking person said our Afrikaans sounds like when a 4-year old is trying to speak 😳
  Anyway, just want to say that we’ve done the “voorraadopname van ons kos kaste” as well and our mission is also to see how we can cut on our grocery bill (but still eating healthy) … eager to see how this will work out!

  Like

 2. I do this also. I will have a meal plan for the week. That way… I never have to hear “whats for dinner”, because I already know.

  … and then I budget my food for the week based on what supplies are needed to be replenished

  Also, my supermarket allows me to shop online and then drive up and get groceries – so I do not have to go inside and possibly get covid (I am in California, USA)

  BUT shopping online like that, also helps me see the total and how much I spend. So I am able to adjust meal plan and supplies very well.

  A meal plan makes it much easier for me to do that.

  I will offer general breakfast… such as cereal, toast and orange juice… but also eggs, or bacon … pancakes, french toast, etc..

  Lunches I keep simple and quick, macaroni and cheese or sandwiches, peanut butter and jelly, or a lunchmeat, salad or soup.

  I work alot … and dinners are the moments I get to have my kids with ❤️ so I do alot of chicken, pasta, hamburgers, casseroles, tacos, pizza, soups, salads… sometimes depending on time of year – I will do dishes from countries?

  So dinner for me is the one I kinda plan around. That is when I get to actually cook for my people and I love cooking ❤️

  Desserts are what I learned on… I do not do the desserts often… those are special occassions.

  Any snacks, I either make myself or have healthy veggies

  I just find it easier to have a meal plan and use that to plan what supplies needed

  If you actually do go into the store, you can also do couponing? hopefully that is not American? but it is a science … to pair the coupons during sales – you can get tons of stuff very cheaply.

  Anyway… Thats how I have been handling ✌️😘

  Ps… I tried to translate but Google translate wouldn’t translate so much stuff correctly 🤨 it says stuff wrong so I don’t know how to do it – sorry ✌️

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s