Konflikter är nödvändiga för fred

Skrivet av Ken Ho

Varje person är annan. I en grupp med mer än en person, finns det naturligtvis olika åsikter. Bröder och systrar som känner varandras värdegrunder mycket bra kan trots detta bråka. De vet var problem ligger och vet precis hur en utbrott kan undvikas. Men när problemen inte behandlas, blir de mer komplicerade och svårare att lösa sen. En utbrott blir då oundviklig.

Problemen i en mänsklig relation liknar en ballong. Hur större den blir, hur mer det finns olösta problem. En utbrott sker när ballongen inte längre kan hålla ihop all den luften. De som står närmaste till ballongen skådas och ljudet av den sprängda ballongen chockerar alla. Men det är inte det endaste som kan ske. Tvärtom finns det nämligen en knut nedanför ballongen som håller alla problem ihop. När knuten lösas lite och luften får komma ut ur den, kan en liten oro utlösas. Ballongen flyger iväg och relationen blir okontrollerbar. För en kort tid vet ingen parti hur relationen ska utvecklas. Det framkallar mycket osäkerhet, som vi inte gillar. Men när vi förliknar det här med en stor utbrott, som inte kan återkallas, kommer vi att inse att en liten konflikt med varandra är till och från necessär för en hälsosam relation.  Annars ska problemen samla sig och det gör att ballongen sprängas äntligen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s